2011. május 21., szombat

Bunkó és egészséges?

Bezzegné kontra Szerénke

Az előzőekből az derülhetett ki, hogy csak azoknak van túlélési esélyük a betegségekkel szemben, akik gátlástalanul csörtetnek át embertársaik érzelmein és életén. 

A dolog nem egészen így fest, bár azt meg lehet talán állapítani, hogy a csörtetőkbe ritkán üt a ménkű... De nem kell feltétlenül bunkónak lennünk ahhoz, hogy érdekeinket megvédjük, legyen szó pihenésről, vagy más szükségletről. Az egészség megvédéséhez szükség van arra, hogy nyíltan fel tudjuk vállalni azt, amit szeretnénk, esetleg diplomatikusan megküzdjünk érte. 
 
Kulcs: a szó 

"A szavak ablakok vagy falak", ez a címe egy kommunikációs módszert, az együttműködő kommunikációt taglaló könyvnek. Ha sikerül megtanulnunk úgy beszélni, beszélgetni, hogy kéréseinket ne gondnak, hanem nyílvánvaló dolognak érezzük, hogy ne bántásként és teherként éljük meg, akkor az gyógyíthatja kapcsolatainkat és minket is.
   

 A módszer rövid lényege:

1.,Figyeljük meg a helyzetet pontosan, hogy megértsük a másik embert- mert sokszor csak azt gondoljuk, hogy értjük, a mondandóját fejünkben sokszor légből kapott körítéssel látjuk el, ami csak arra jó, hogy fölöslegesen felpumpáljuk az érzelmeinket és a vérnyomásunkat. Ez a megfigyelés legyen minden ítélettől, bírálattól teljesen mentes.
 2.,   Figyeljünk az érzéseinkre, fejezzük ki őket, röviden, de pontosan- még mindig bírálat nélkül. (a bírálatot tulajdonképpen el is felejthetjük...) 
Ha másik fél is megtette ezt, akkor azt mondjuk vissza, hogy jól értettük-e.
 3., Adjuk elő a szükségleteinket, azokat, amelyek az érzéseinkhez kapcsolódnak. Nem kell őket szégyelni, van ilyen másnak is, sőt...
 4., Fogalmazzuk meg a kérésünket, a lehető legtisztábban és közérthetően. 

Időbe tellik megtanulni, de a jól-létünkért talán megéri.