2011. május 23., hétfő

Ki vagyok én?

Ki kér?

Ha szükségletekről, kérésekről beszélünk, tudjuk, hogy ezek nem egyformák, mert nincs két egyforma gazdájuk. Egy embert végtelen sok dolog tett olyan emberré, amilyen, és ezzel együtt hozta magával az igényeit is. Kinek a pap, kinek a papné, kinek a paplan...


Ösztönlény vagy intelligens ember

Van egy agyunk, ami ugye egy szerv, viszont kivülről-belülről kémiai anyagok bombázzák, amik érzéseket és gondolatokat csalnak ki belőle, ami alapján az ember működik (vagy nem). A külső kémiai anyag lehet a szervezetbe bejutott bármilyen anyag (az ennivalótól a testápolón át a festékig), a belsők pedig a hormonok és minden egyéb a szervezet más tevékenységéből odakerült (a vérbe kiválasztott)  molekula. Ezek közül bármi befolyásolhatja bármerre az ember kedvét, gondolatait, egészségét, és akár az életét is. Azontúl hat rá az összes történés, amit csak születése óta éri és fel tud fogni. Csoda, hogy ilyen bonyolultak vagyunk?

Ami egyértelmű

10 emberből 9 arra a kérdésre, hogy "mit akarsz?", simán rávágja: "Lottó ötöst!" Igen, első ösztönünk, hogy a túlélésünkhöz való dolgok meglegyenek.
Na, de mi lesz aztán, ha már megettünk, megvettünk mindent, mi szem-szájnak ingere?
"Hát a nyugalom végre!"

Biztos?
Tegyünk egy próbát! Tételezzük fel, hogy túl vagyunk egy pár millió okozta beteljesülésen, és otthon ülünk a méregdrága fotelünkben, és végre csak nyugi van. Üljünk le kényelmesen, csukjuk be a szemünket, fülünket, szánkat, és ne gondoljunk semmire és ne mozduljunk meg 5 percig!


Valami gond van? Még nem telt le az öt perc, és mi már kikukkantgatunk? Hogy viszket valamink? Hogy mintha valami zajt hallottunk volna...?

Az igazság az, hogy ritkán tudunk nyugodtak maradni. A zaj, a nyüzsi a fejünkben van. Az a diktátor, akit mindig szidunk, aki miatt megkeseredett az életünk, aki mindig űz, zavar bennünket az újabbnál újabb teljesíteni valók közé, az a fejünkben van. Mi magunk vagyunk azok.

A lottó ötös betegít?

Nem. Nem biztos. De nem kell ahhoz, hogy egészségesek legyünk, vagy legalábbis nem az egész összeg...
Ahhoz az kellene, hogy megismerjük magunkat, a valódi igényeinket. Azok viszont jól elbújtak a személyiségünk mögé. De kiszabadíthatóak....