2011. június 3., péntek

A betegség - mi az?

A betegség fogalma

A betegség szó valamilyen szervi vagy pszichés működés zavarra utal. A szervek valamilyen oknál fogva nem tudják ellátni a feladatukat, és/vagy a tudat nem jól irányít; és emiatt zavart szenved, vagy lehetetlenné válik a mindennapi élet zavartalan folyása, folytatása.

A "közrossz"

A betegséget általában semmi jóval nem szoktuk jellemezni. Mindig rosszkor jön, mindig kellemetlen és mindig nehéz túllenni rajta. Sőt, már előre félünk tőle, az összes lehetséges módon megpróbáljuk megelőzni. Ha jobban körülnézünk, észrevehetjük, egész iparágak szerveződtek arra, hogy betegségek minnél korábban kikerülhetőek, megelőzhetőek legyenek.
 
Vészlámpa

Egy könyvben - A betegség jelentése és jelentősége- Út a teljességhez- használt példa jól illusztrálja a helyzetet.

Ha az autó tulajdonos látja, hogy az auó műszerfalán kigyullad egy piroslámpa, tudja, hogy az autót szervízbe kell vinni, például olajcserére. Nem gondolja, hogy a lámpa fölöslegesen ég, nem veszik ki belőle az égőt, vagy nem üti, püföli, míg abba nem hagyja a világítást.

Ezzel szemben, ha a testen valamilyen jelző értékű tünet jelentkzik, mit csinálunk? Igyekszünk minnél hamarabb eltünteni, elhallgattatni! A különbség oka az, hogy míg az autókhoz jár, addig a testünkhöz-lelkünkhöz nem kapunk használati útmutatót, vagy legalábbis nem találjuk.

Használati útmutató az emberhez

Ilyen című könyvet ugyan - tudtommal - még nem adtak ki, de sok forrásból meríthet, aki mégis kiváncsisága okán, vagy gyógyulása, jóléte érdekében többet szeretne tudni az emberről. Bár a források sokszor bizonytalanok, sőt, nem kevés esetben egymással szemben álló érveket állítanak csatasorba, és csatájuk végtelennek tűnhet a kivülálló szemében.

Szubjektív... 

Erre az a magyarázat, hogy mindnyájan, - a magyarázat olvasói és megalkotói is - mások vagyunk, sok dologban különbözőek vagyunk. Megoldás mégis van: a figyelem. Annak a figyelése, hogy "nekem éppen a sok megoldás közül mi a jó?" És ezt csak egy módon tudhatjuk meg, ha kipróbáljuk.

Hogy jön ez a betegséghez?

Úgy, hogy a gyógyulásunkhoz szükségünk van az önismeretre, mert ez ad neki energiát. Tehát meg kell tudnuk többek között azt is, hogy:
- mit szeretnék én kezdeni az én életemmel? (nem a szüleim, nem a párom, stb)
- mi az én kedvenc időtöltésem? (Biztos, hogy a punnyadástól kipihenem magam?)
- mi tölt fel engem energiával? (az, hogy nézem a csorgó vízet a csapból...na és?)

és még ezernyi mindent.

Mert ha én élni akarok, akkor én meg is akarok gyógyulni.  Csak szeretni kell élni. Ennyi az egész.